Verhalen schilderen met kinderen va. 4 jaar

verhalen schilderen, nat in nat, workshop, kinderpartijtje, verhalen, beeldend vermogen, vertellen Laat je meenemen in een mooi of spannend verhaal. Daarna schilder je het stukje dat je het aller leukst, spannendst of mooist vond. Leuk als kinderpartijtje, of samen met je broer/zus of een vriend(in)!

Verhalen, sprookjes en vertelsels zijn van alle tijden en alle volken. Zij bevatten oerbeelden en een symboliek die door ons onderbewuste begrepen wordt. Thema’s als goed en kwaad, hoop en verdriet, schuld en onschuld zijn voorbeelden die in veel verhalen voorkomen en zo ook in het dagelijks leven. Zij kunnen inspireren en bemoedigen. Zij laten ons zien dat er altijd weer hoop en uitzicht is, ondanks de beproevingen die we onderweg tegenkomen.

Kinderen zijn meesters in het begrijpen en intuïtief herkennen van deze beeldentaal.

Doelnat in nat schilderen, kinderpartijtje, verhalen, sprookjes

In oude tijden en culturen was verhalenverteller een serieus beroep. Ze dienden de opvoeding, leerden ons over goed en kwaad en maakten ons sterker. Wij vormden ons innerlijke beelden die zich alleen in onszelf afspelen. De heks uit het verhaal ziet er namelijk voor elke toehoorder anders uit. Er werd een beroep gedaan op ons beeldend vermogen. Tegenwoordig worden verhalen steeds vaker d.m.v. film, televisie en foto’s op ons overgebracht.

Is het dan nog nodig om te vertellen?

Deze beelden komen van buitenaf en zijn voor iedereen gelijk. De heks heeft een gezicht gekregen en er wordt geen beroep op ons vermogen gedaan om zelf beelden te scheppen. Het vertellen van verhalen kan weer betekenis krijgen door mensen hun individuele beeldscheppende vermogen terug te geven of te ontdekken.

Werkwijze

sprookjes, verhalen, nat in nat schilderen, toverpapier

Toverpapier

Na het  vertellen van het verhaal schilderen kinderen het fragment die het best  is bijgebleven of de meeste indruk heeft gemaakt. We schilderen met de  nat-in-nat techniek. Dat wil zeggen; met waterverf op nat papier. De jongste kinderen krijgen ‘toverpapier’. Al schilderend komt een fragment  uit het verhaal te voorschijn.

De  werken kunnen niet direct meegenomen worden; deze zijn nog nat. Graag  overleg ik met u hoe en wanneer de werken meegenomen kunnen worden.

Het  streven is een groep kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Zo is het  verhaal voor de kleinste niet te spannend of te lang, en voor de oudere  kinderen niet te kinderachtig.

Min. 4 en max. 10 kinderen per workshop.

 

Tarief

€10,- per kind incl. materiaal, limonade en iets lekkers. De kosten kunnen op de dag zelf contant worden voldaan. Kom je met een groep? Dan is het tarief bespreekbaar.

Locatie

De workshop wordt zowel in Hillegom als Amsterdam gegeven.

Therapeutisch atelier
Industriekade 1
2181 AJ Hillegom
 
Ita Wegmanhuis
Weteringschans 74
1017 XR Amsterdam